Torockó sziklamászó beszámoló

Torockó sziklamászó beszámoló
Rimetea climbing

Egri Hegy- és Falmászó Sportegyesület 
2022.09.28-10.02.

Amíg nem látod a saját szemeddel, el sem tudod képzelni.

Székelykő panoráma, fotó: Sárközi Vince

Erdély gyönyörű. Mászó szemmel pedig különösen az. A Torockó felett magasodó Székelykő nem csak turista látványosság, hanem, majd 300 mászóúttal kiépített paradicsom. 

Az utak változatosak, UIAA III-X fokozatig jól kiépített csomagot kap az, aki ide látogat. Mivel tudomásunk szerint nincs jelenleg online elérhető kalauz, ezzel a beszámolóval szeretnénk kedveskedni azoknak, akik itt szeretnének mászni.

Beszállás, fotó: dr. Bayer-Szalai Eszter

Beszállás Székelykő bal oldalába a faluból induló ösvényen, cca. fél óra, aztán szektorról szektorra szépen lehet felfelé haladni a szikla mellett. Az egyes zónák jellemzően külön útvonalakon közelíthetőek meg.

Coada Pietrei Zóna – Dél 

Az első pár szektorban eső esetén nincs fedezék, de a 10-20 méteres sportutakból gyorsan lehet menekülni, és az ember alig eszmél fel, máris egy jó helyi kocsmában találja magát. Ez egy ilyen világ.

 1. Szektor

IV-VI sportutak Székelykő bal oldalán 

Beszállás cca. fél óra a faluból 

Jellemzően kompakt kőzet, szép, oldott fogások. A szikla jó minőségű, nem csúszós, a könnyebb utak is jól, ésszerűen nitteltek. 

A stand általában karika vagy lánc. 

Stand az 1. szektorban, fotó: dr. Bayer-Szalai Eszter
 • Doris (IV+), fokozatának megfelelő. 
 • Hip-Hop (VI-), Guru (VI), Linx (VI) utak a táblák szerelmeseinek, reibung mászás, kis él mászással. 
 • Ambush (VI+), áthajlással. A felső sziklatömb már elválni látszik, de jól mászható. 

 

 1. Szektor 

Az itt található két út a Lambda (VI) és a Tuk-tuk (VI-) egy standba fut. A fal alsó szegmense kompakt, de felső részen vigyázni kell, mert az áthajlás bal oldala törős! 

 

 1. Szektor 

Az első négy út egy standba fut, felső harmaduk ugyanaz. A kiszálló előtti rész kifejezetten érdekes kunsztot tartogat, kényelmetlen pozícióból akasztható a stand. 

 • A szektorban már előfordul olyan út, aminek az első akasztása veszélyes magasságban van. Bebe (V), I’m happy (VI+), Pampers (VII+), Strumf (VII-), Nido (VII+) 
 • A Pampers (VII+) a mellette futó Strumf (VII-) beszállójának meglépése nélkül határozottan kiérdemelte a nevét. 
 • Nido (VII+) jól mászható út.
 • Raba (VIII-) az első két akasztás között van a kunszt.
 1. Szektor 

A Hop-asa (VII-) első akasztása hiányzik. 

 

 1. Szektor 
 • Love (VII-) szép kő, konstans, egyenletesen nehéz, de inkább egy erősebb VI+. Nagy nyúlások, oldásos formák jellemzik. 
 • Demisec (VII-) hiányzik a 6. akasztás, de a mellette lévő Love (VII-) és Spuky (VIII-) utakból ez áthidalható.
3. szektor, fotó: Demeter Csaba

 

 1. Szektor 
 • Cega (VI+) kőzetileg jó, nagy mozgó tömbök a végén, befut a Muchia Tisei első standjába. 
 • Muchia Tisei (V) két kötélhossz, biztosítás vastagabb motoremelő szemekkel megoldott, a közbenső standja két pontos.

Az első kötélhossz egy bevágás és egy él kombinációja. Helyenként nagyobb tömbök lógnak, vigyázni kell! A második kötélhossz egy balra induló traverz, ami egy kis párkányrendszeren visz, majd egy gerincen ki a standba. 

A Cega és a Muchia Tisei összefűzhető egy úttá, így kihagyjuk az első hossz omlós kőzetét. A második hossz elején lévő kis táblán való traverz gyönyörű!

 • Ikebana (V+) két kötélhossz, helyenként füves, törős, főleg az első stand körül. 60-as kötéllel, 15 akasztással egy hosszban mászható.

Az Ikebana és a Muchia Tisei második standja közös, az Ikebana közbenső standjában történő átszereléssel 60 méteres kötéllel le lehet  ereszkedni.

 

 1. Szektor 
 • Mistral (VII), Mamba (VII), Omega (VI+) utak kompakt kövön, szép táblarendszeren futnak, jól onsightolhatóak.

Grohotisul Suspendat Zóna 

RICO (VII-) 5 kötélhossz, 190 méter

V+ (50m), VI+ (30m), VII- (35m), V (35m), VI+ (35m)

Beszállás: A faluból a kék jelzésű turistaúton haladunk a Nagy Vályúban fölfelé kb. 40-50 percet. Ahol az ösvény legjobban összeszűkül, ott találjuk balra az út beszállását, ami jelenleg elég bozótos. 

Az első kötélhossz (V+) első szakasza (1-3. akasztás) eső után vizes marad, bokrok által takart rész, balról jól kimászható. A második fele a kötélhossznak egy gyönyörű táblában folyik be a következő kötélhosszba.

RICO beszálló, fotó: Herczeg Ábel

Második kötélhossz (VI+) véleményünk szerint ez a szakasz az út kulcshossza, a standba érkezés pedig kifejezetten kényelmetlen mozdulat. Függőstand.

RICO második kötélhossz, fotó: Herczeg Ábel

Harmadik kötélhossz (VII-) melynek kunsztja a hossz elején három szép mozdulatban teljesedik ki. Fokozatát valószínűleg kitettsége miatt kapta, szerintünk nem indokolt a VII- besorolás. A szép tábláról egy éles gerincre jutunk, itt balra fölfelé mászva van egy 5-6m runout, de utána találunk szögeket. Vigyázzunk mert törős a kőzet!

Negyedik kötélhossz (V) a standból alig észrevehető szögekkel biztosított, a kő enyhén törős. Az első akasztás után célszerű kihasználni a homokórát bal kéznél. Leereszkedés után balra tartva vár az ötödik kötélhossz (VI+), ahonnan jobbra ereszkedve a kőtörmeléken át vissza lehet jutni a turista útvonalra.

A lejövet során ügyeljünk arra, hogy a nagy kőgörgeteget minél hamarabb harántoljuk át és a bal oldali fal közelében kitaposott ösvényen térjünk vissza a turista útra. Mivel a turista út közvetlenül alattunk halad el, fokozottan figyeljünk, hogy ne indítsunk el kőomlást!

RICO teljes út, fotó: Herczeg Ábel

Falrajz segédlet képekben:

S, hogy a fenti bekezdésben említett hiányt lefedjük, innen le tudjátok tölteni az összefűzött Székelykő-kallert*:

Székelykő_kaller

A sziklán több helyen fel lehet fedezni az utak nevét piros festékkel felírva, így azok a kalauzzal  összeolvasva azonosíthatóak.

*forrás: http://www.amunteanu.go.ro/ és https://www.climbromania.com/

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Call Now Button