DR. BAYER-SZALAI ESZTER

Eszter vagyok, a Manimal Boulder Mászóterem egyik kigondolója, édesanya, feleség és leginkább – minden igyekezetem szerint – önmagam. Mindig másztam (amikor nem vízben voltam). És időről időre kiderült, nagyon sok sportág kipróbálása után, hogy csak mászni szeretek igazán.

Még az egyetem alatt találkoztam a műfalas falmászással, amit egy barátom mutatott meg (köszi!). Köteles mászással indult a történet és reszkető lábbal széles vigyorral értem földet az első visszaeresztésből. Valami visszafordíthatatlanul elkezdődött. Aztán bemerészkedtem a boulder terembe, ami végképp maradandó szerelem lett.

Másik nagy passzióm az akadályfutás, leginkább a Spartan Race-ek világa, ahol újra és újra legyőzöm önmagam. A versenyhangulat és a dübörgő AC/DC semmihez sem fogható.

Számomra az egyik legkedvesebb dolog a falmászásban a közösség. Az a közvetlen és őszinte figyelem, amivel ismeretlenül is támogatod a másikat. A közös ötletelés, hogy hogyan tudnád megoldani az adott problémát. Szeretem a falmászásban, hogy közösséget teremt. Mindezeken túl saját magamon is megtapasztaltam, hogy milyen gyorsan meg lehet erősödni és a sok gyakorlás, és ahogy minden sportban, a rendszeresség, itt is milyen sokat számít.

Foglalkozásaimon gyerekeknek és kezdő mászóknak szeretném megmutatni azokat az alapokat, amikkel érdemes elindulni a mászósport világába.

SÍPOS KRISZTI

Angliában egyszer elvittek a haverok egy mászóterembe. Ijesztő volt elsőre, hogy kötelekkel sétálnak fel-alá, mi bajuk van ezeknek? Kipróbáltam én is, az út felénél úgy érzékeltem túl magasan vagyok és bátran megfutamodtam a további kísérletezgetéstől.

Pár év eltelt és furcsamód megint próbálkoztam. Ausztriában lógtam egy szikláról, tanácstalanul, hogy merre és hogyan tovább, mégis volt valami, ami megfogott ebben a mozgásban.

Olyan élmény a mászás, amit más sportban nem találtam meg. Egyszerre figyelünk befelé és a környezetünkre. Egyszerre vagyunk zen állapotú nyugalomban és hatalmas izgalomban. Erősíti a testet és gyengíti az egót. A mászás a test és lélek mosógépe. Megtisztulva, lenyugodva vesszük a hétköznap akadályait. Ezt szeretném ha te is átélnéd. A természet, embertársaink és nem utolsó sorban önmagunk tiszteletét, szeretetét, elfogadását. Gyere mászni te is, ha valami különleges élményre vágysz!

Most pedig a száraz tények: 2014-ben vizsgáztam Oszolyon, utána jöttek a szép dolgok, több kötélhosszas utak: Ausztria, Hohe Wand, Rax Alpen, mészkő; Olaszország, Garda-tó, Arco, mészkő; Franciaország, Ailefroide, gránit; Horvátország Paklenica, mészkő

Edzésekre járva sajátítottam el a technikát, kisebb házi versenyeken vettem részt. Bízom benne, hogy tapasztalataimat átadva segíteni tudok neked első lépéseid megtételekor.

TÓTH ISTVÁN

Mindig aktív életet éltem és sportoltam. 1994-ben találkoztam először a szikla- és hegymászás varázslatos világával. Azóta is a mindennapjaim meghatározó része. Majd minden vállfaját (bouldertől a téli magashegyi mászásig) és rengeteg kapcsolódó sportot (via ferrata, sítúra, barlangászat…) kipróbáltam. Nincs olyan szegmense, ami ne mozdítana meg bennem valamit, amiben ne találnék valami motiváló kihívást. A boulder sok szempontból az egyik legkönnyebben elérhető mászási fajta. Egy cipő kell hozzá meg egy kis „zia”. Kellő kreativitással, szinte bárhol lehet találni egy jó boulder problémát, nem kell sok idő, elég egy kisebb kőgombóc, vagy egy megfelelően strukturált vagy strukturáltalan támfal, hídláb. Csak a képzelő erő szab határt. Hogy neked mit jelent? Egy délutáni átmozgató sport a munka után, felkészülés egy megnyerendő versenyre vagy a mindennapok szerves része? Ezt döntsd el Te. Mi lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy elérd az általad meghatározott célokat és közben mássz egy jót, egy jó helyen, egy jó társaságban.

HERCZEG ÁBEL

Mindig is a véremben volt az aktív sportok iránti szenvedély, így az elmúlt 25 évben sokféle outdoor- és extrém sportot kipróbáltam, a barlangászástól kezdve a hegyikerékpározáson keresztül a sziklamászásig. Ez utóbbinak 1997 óta vagyok a szerelmese, melynek szinte minden változatát próbáltam már és művelem a mai napig is. A sportmászás az, ami igazán tetszik, a különböző nehézségű utak mászása mind fizikai mind pedig mentális erőpróbára késztet.

A hegyekben megtanultam kilépni a komfort zónámból, ez segít a hétköznapokban a vállalkozásomban kialakult helyzetek kezelésében is.
Kedvenc mászó helyeim: Dédesi Kis-vár; Paklenica – Horvátország és a Magas-Tátra
 
Mottóm: „Járt utat a járatlanért mindig hagyd el!”
Shopping Cart
Call Now Button